Skreifisket er en årlig begivenhet med lange tradisjoner, og Norges viktigste sesongfiske.

Hvert år fra januar til april kommer voksen kjønnsmoden torsk svømmende inn fra Barentshavet for å gyte på de faste gyteplassene rundt Lofoten.

Skreien er en utmerket råvare til mange spennende retter. Det muskuløse, hvite kjøttet flaker seg delikat når det er tilberedt. Skreien kan både stekes, bakes og dampes.

Ordet skrei kommer fra det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride fremover. Fra det kalde, klare Barentshavet kommer gyteklar torsk innover mot norskekysten. Skrei sesongen er årets høydepunkt for mange fiske elskere. Skrei er torsk på sitt beste med sitt hvite flakende kjøtt og friske smak.

BAREs kjøkkensjef Kristian Vangens viser hvordan de løfter tradisjons retten Skrei Mølje til stjerne nivå. 

Bare har æren av å bli den første restauranten i Bergen som fikk en Michelin stjerne. Her blir nordisk og vestlandsk mattradisjon ivaretatt på høyeste nivå med moderne teknikker. En rikholdig vinliste gjør dette til en restaurant som virkelig er verdt en tur i seg selv til «republikken» blant de 7 fjell.

https://www.barerestaurant.no/

Oppskrift på Skrei Mølje til 2 personer

SKREI

  • 400 g Skrei filet
  • 40 g Speket skrei lever
  • 40 g røkt Skrei rogn
  • 6 g salt
  • 10 g potet mel

SKALLDYRSUPPE

  • 3 dl redusert skalldyrkraft
  • 1 dl fløte
  • 100 g smør
  • 1 stk sitron

SLIK GJØR DU

SKREI

Begynn med å skjære ut rygg stykket på skrei fileten, bruk 100 gram av buk stykket på fileten som kjøres til en fin farse i en kjøkkenmaskin sammen med speket lever, salt og potetmel. Ta så og spek leveren i salt og sukker, blandingsforholdet er 50gr sukker og 50gr salt per kg lever. La leveren ligge i 20 minutter før leveren blir skylt i vann og tørket godt tørt.

Grovsalt rygg stykket i 15 minutter, skyll av saltet og tørk fileten godt.

Stryk farsen ut på en plastfilm, bruk ett rivjern til å rive røkt rogn (kan kjøpes i delikatesse butikker som bottarga) over farsen, legg så skrei ryggen i midten av farsen. Brett plastfilmen over fisken og stram til. Rull den godt inn i plasten, legg endene over fisken og rull igjen. Det skal da være 2 lag med plast rundt fisken.

Så posjeres rullen i en kjele med vann som skal holde 65 grader i 12 minutter eller til kjernetemperatur er 37 grader. Kutt fisken i 2 mens den er dekket i plast, dette hjelper å holde formen på stykket bedre enn hvis plasten er tatt av.

SKALLDYRSUPPE

Lag en skalldyrkraft først, gjerne på rester fra fredagens reke fest. Hell skalldyrkraft, fløte og smør i en kjele, kok opp og smak til med salt og sitronjuice.

Tilbake til Nyheter