Det begynner å nærme seg jul og og kanskje sitter du og lurer på hvilken vin du skal drikke til juleribba? Ribbe er fortsatt den mest populære julematen og går du for vin så trenger du noe som har høy friskhet for å balansere fettet og i tillegg god fylde som balanserer tilbehør som surkål og rødkål.

Helt nederst så vil du finne vår egen sommelier og kollega Petter Svanæs sine vin tips. Men før du scroller helt ned så ta deg gjerne tiden å les igjennom Petter sin oppskrift på hvordan han mener juleribba blir aller best.

OPPSKRIFT PÅ RIBBE (500 gram per person)

Saus
1 Appelsin, 2 Gulrot, 2 Løk, 1 hel Hvitløk, 1 håndfull Persille, 2 Sitrongress, 4 Anis, 2 Kanelstang, 2 ss Smør og Vann

Rødkål
1 Rødkål hode, 4 Fiken, 1 Appelsin, 1 Rødløk, 1,5 dl Rødvins eddik, 3 ss Honning og Salt

Tilbehør
1 Medister pølse, 1 Pakke Rosenkål, 1 kg Mandelpotet og Grov Sennep

1 : Start gjerne 2-3 dager på forhånd. Rut ribben ikke for dypt. Jo mindre ruter desto sprøere svor. Gni inn rikelig med salt og pepper og la ribba hvile i kjøleskapet.

2 : Sett ovnene på 180 grader. Finn fram en stor ildfast form eventuelt langpanne. Kut grønnsakene til «saus» i store biter og legg i formen. Legg ribba med svoren ned og fyll på med vann til svoren er dekket.  TIPS : Bank sitrongresset så den slipper saften.

3 : Steik ribba i 1 time. Nå er det lurt å begynne med rødkålen:

RØDKÅL

Kutt fiken og rødløk i båter og en appelsin i skiver. Legg alt i bunn av en kjele og hell over strimlet rødkål. Tilsett 1ss salt, honning, rødvinseddik og 2dl vann. Kokk opp, sett så på et lokk og skru ned temperaturen til litt under medium. La kjelen putre til kålen er helt mør. Det er viktig at ikke kjeler begynner å koke! TIPS: Vær forsiktig med salt, juster smakene til slutt. Hvis du ser at det blir for LITE væske kan du tilsette underveis. Dersom du ser det er for MYE væske og kålen er klar, kan du sile av væsken, redusere og tilsette tilbake i kålen.

4 : Etter 1 time i ovnen ta formen ut, snu så ribba

5 : Putt ribba inn i ovnen med svoren opp. Her skal ribba stå i en time før svoren popper – så nå har du tid til å forberede resten av tilbehøret:

Rå stekt mandelpotet:
Kutt poteten i ønsket størrelse, jo mindre bitene desto raskere tilberedt og sprøere blir poteten. Legg potet i en stekepanne. Ha på 2ss smør og 2ss olje og en god klype salt. Skru platen på medium-varm, dette er et tilbehør som gjør seg selv, husk bare å røre med jevne mellomrom. Potetene er ferdig når de har en myk kjerne og et gyllent ytre. Sil av overflødig fett og la det tørke på papir. Er det nødvendig med mer salt ha det på mens poteten fortsatt er varm.

ROSENKÅL

Del rosenkålen i to, stek den i like deler smør og olje. La den steke til den er gyllen og mør. Hvis man ønsker det kan man tilsette bacon, eple og rosiner. TIPS: Når man bruker olje og smør forhindrer man at smøret brenner seg.

7 : Nå begynner svoren forhåpentligvis å få farge. Om ca 20 minutter skal ribben være klar. Hvert 5 minutt tar du ribba ut og øser over godt med væske fra formen. Når du er fornøyd med svoren tar du ribba ut av ovnen og lar den hvile, gjerne på rist. Tips: Hvis ting går litt sakte kan du sette opp temperaturen på ovnen og/eller grill element, men da må du følge godt med så den ikke brenner seg.

8 : Sil av kraften fra formen i en kjele. La kraften reduserer til 1/3. Senk temperaturen på plata til «lav» og pisk inn litt og litt kaldt smør til sausen tykner.

Tips: Når du skal piske inn smør må ikke kraften koke! Hvis du ser at sausen skiller seg kan du piske inn litt iskaldt vann eller et par dropper sitron saft.

God Jul og God Middag!

RIBBE TIL OVERS?

Ofte sitter man igjen med for mye ribbe etter julekvelden. Det frister kanskje ikke med en julemiddag nummer 2 så her kommer et godt alternativ med bruk av restene. Tanken her at du ikke trenger så mye ekstra, heller at du skal kunne spise opp alt fra dagen før.

Det du trenger er: Slider Buns (små burger brød – gjerne brioche), 1 hel løk, 1 bunt med persille, 2 egg, 1 sitron, 3 dl solsikke olje og grov sennep.

Start med å kutte ribben opp i mindre skiver. Stek de enten i panna eller i ovnen på 180 grader. Varm rødkålen fra dagen før. Kutt løken i tynne strimler og miks med finhakket persille og en dæsj sitronsaft og smak til med salt. For å lage en enkel majones trenger du en stavmikser og en høy beholder. Start med å kakke to egg i beholderen og tilsett 1 ts sennep, klype salt, 1 ss sitronsaft og 3dl solsikkeolje. Ta deretter stavmikseren i bunn og beveg den sakte oppover mens du blender på høy fart. Når alle råvarene er mikset fint rører du inn 2 ss grov sennep – et voila senneps majones! Varm brødene i en stekepanne og sett slider burgerne sammen.

PETTERS VIN FAVORITTER

Det finnes mange gode drikke alternativer til juleribba. Sett bort i fra alt fettet i ribba er svinekjøtt i utgangspunktet ganske magert grunnet lite marmorering. Dersom man velger veldig tanninrik vin, kan den fort overdøve ribba. Fordelen med ribbe er at man kan komfortabelt drikke bobler, hvitvin og rødvin.

Som et forslag til bobler vil jeg anbefale Champagne Pierre Peters Cuvee de Reserve NV. Vinmakeren bak Pierre Peters, Rodolphe Peters, er anerkjent som en av de beste vinmakerne i Champagne. Cuvee de Reserve NV er laget på 100% Chardonnay fra Grand Cru landsbyene Les Mesnil-sur-Oger, Cramant, Avize og Oger. Champagnen inneholder 40% reserve vin. Cuvee de Reserve NV dufter av moden sitron, brioche og elegante krydder. Friskheten og konsentrasjonen er en fantastisk match med ribba.
PIERRE PETERS CUVEE DE RESERVE GRAND CRU

Som et forslag til hvitvin vil jeg anbefale Weingut Fusser sin Blanc de Noir 2019. Vinen er produsert på 100% Pinot Noir fra Pfalz i Tyskland. Martin & Georg Fusser lager her en artig og leken vin. Siden Blanc de Noir er basert på rødvinsdruen Pinot Noir har den en uttrykt fruktighet av røde bær. Vinen er en god all-rounder og passer til mye mat. Vinen har godt med fruktkonsentrasjon og syre, dermed fungerer den bra med ribba.
WEINGUT FUSSER BLANC DE NOIR 2019

Som et forslag til rødvin vil jeg anbefale Submarine Canyon Pinot Noir 2018 fra Joyce Vineyards. Vinmakeren Russel Joyce lager vin i Monterey i California. Monterey ligger rett syd for San Fransisco, helt på kysten. Russel arbeider kun med gamle fat og druer fra kjøligere vinmarker. Dette gjør han fordi han ønsker å beholde fruktighet og syre i vinen. Russel er en del av den nye bølgen av vinmakere i USA som ønsker å lage ærlige viner uten for mye fat og alkohol. Submarine Canyon Pinot Noir dufter av friske kirsebær, bringebær, sopp og en klassisk «amerikansk» touch.
JOYCE VINEYARDS SUBMARINE CANYON PINOT NOIR 2018

Tilbake til Nyheter